Uret tikker mens lesbisk ugander kæmper mod udvisning

En kvindelig asylansøger fra Uganda står mandag morgen fortsat til at blive sendt med fly ud af Danmark. Flygtningenævnet har nemlig endnu ikke taget stilling til, om kvindens udvisningssag skal genoptages, oplyser asylansøgerens advokat, Jytte Lindgaard.

Ifølge advokaten risikerer kvinden at blive forfulgt i Uganda, da hun er lesbisk.

Hvis nævnet genoptager kvindens sag, vil det betyde, at hun kan blive i Danmark, mens sagen behandles. Ifølge Jytte Lindgaard haster det.

- Jeg er frustreret og chokeret, siger hun.

- De burde have truffet en afgørelse. Det er ikke asyl, de skal give. De skal kun beslutte, om sagen skal genoptages eller ej.

Hvis Flygtningenævnet ikke har bestemt, om sagen genoptages, inden kvindens fly letter, vil hun blive udsendt. Skulle hun så senere alligevel få asyl, vil hun skulle rejse tilbage til Danmark.

- Så er det et større system, der skal i gang, og så er hun jo også kommet derned med de risici, det indebærer, siger Jytte Lindgaard.

- Efter min vurdering er der to store risici: At civilsamfundet er efter hende. Og at politiet ikke vil beskytte hende, fordi det er strafbart at være lesbisk i Uganda.

Advokaten ved ikke, hvad tid kvindens fly letter, kun at udrejsedagen er sat til mandag den 1. august. To andre lesbiske ugandere står til udsendelse de kommende dage.

Ritzau forsøger at få en kommentar fra Flygtningenævnet.

Sagen har fået en del politisk opmærksomhed hen over sommeren, og mandag er der en demonstration mod udsendelsen i Københavns Lufthavn.

Det er gruppen Welcome to Denmark, der stå bag demonstrationen.

Ifølge Line Søgaard, der er tovholder på demonstrationen, står der mandag først på formiddagen 20 demonstranter arm i arm foran check-in i terminal 2 i Københavns Lufthavn.

De ved endnu ikke, hvilket fly kvinden skal med, og derfor har de valgt at stå der både mandag formiddag og igen mandag eftermiddag.

- Vi håber jo på, at vi får den gode nyhed, at Flygtningenævnet har valgt at genåbne sagen og udskyde udvisningen. Hvis vi får den nyhed, så stopper vi demonstrationen, siger Line Søgaard.

/ritzau/

 

Dagens Gossip