Uro i Irak: Amerikansk krigsskib ankommer til Golfen

Det amerikanske krigsskib USS Mesa Verde med 550 marinesoldater om bord er nået frem til Den Persiske Golf, hvor de skal beskytte amerikanere i Irak, oplyser Pentagon.

Skibets tilstedeværelse sammen med en række andre amerikanske flådefartøjer, der allerede er fremme - deriblandt hangarskibet USS George H.W. Bush - giver ifølge Pentagon de militære ledere mere fleksibilitet i forhold til at beskytte amerikanske statsborgere og interesser i Irak.

Hangarskibet har 70 fly med, deriblandt kampfly og helikoptere.

Forsvarsminister Chuck Hagel gav lørdag ordre til, at hangarskibet sejler ind i Den Persiske Bugt, efter at jihadister fra den sunnimuslimske bevægelse Isil har indtaget en række byer i det nordlige Irak.

Præsident Barack Obama har sagt, at han overvejer militær indgriben, dog udelukker han indsættelse af amerikanske soldater i Irak.

Den amerikanske ambassade i Bagdad er begyndt at skære ned på personalet og har optrappet sikkerheden.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, siger, at han er åben over for at samarbejde med Iran, der er USA's traditionelle fjende, om Irak, og han advarer samtidig om, at droneangreb er en mulighed for at stoppe de militantes fremmarch i dele af det nordlige Irak.

- Jeg udelukker intet, som kan være konstruktivt, siger Kerry til Yahoo News, efter at han blev spurgt om et muligt samarbejde mellem USA og Iran, der er allieret med den shiamuslimsk-ledede regering i Bagdad under ledelse af premierminister Nuri al-Maliki.

Kerry siger også, at Obama er i gang med omhyggeligt at undersøge hver eneste mulighed for at få stoppet jihadisterne.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip