Uruguay stemmer rødt ved præsidentvalg

Den venstreorienterede kandidat Tabare Vazquez står stærkt inden anden valgrunde af præsidentvalget i Uruguay, viser resultaterne efter weekendens afstemning.

Vazquez, der var det sydamerikanske lands præsident fra 2005 til 2010, stillede op ved søndagens valg for regeringspartiet Bred Front.

Med næsten alle stemmer talt op har han sikret sig 47,2 procent af stemmerne, mens hans 41-årige konservative modkandidat Lacalle Puo får 30,5 procent.

Der skal være en anden valgrunde, når ingen af kandidaterne får over 50 procent af stemmerne. Der stemmes den 30. november.

Vazquez' Bred Front synes også - uventet - at have sikret sig et absolut flertal i parlamentet ved valget søndag.

Vazquez bragte det venstreorienterede parti til magten i 2005, og han er blevet rost for at gennemføre en blanding af markedsorienterede reformer og velfærdsreformer. Det gav økonomisk vækst og bragte mange af de knap 3,5 millioner indbyggere ud af fattigdom.

Den kommende præsident afløser den 79-årige præsident Jose Mujica, der er Vazquez' partifælle.

Mujica er tidligere partisan og har på grund af sin ligefremme stil og hans meget beskedne levemåde - han bor i et lille hus på landet - været en meget populær præsident.

Han har været en torn i øjet på Uruguays konservative, der har svært ved at finde sig i, at han har gennemført retten til abort, legaliseret homo-ægteskaber og legaliseret produktion, salg og forbrug af hash.

Trods sin lidenhed er Uruguay kendt for at være en af verdens stærkeste fodboldnationer.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip