USA advarer Kina mod farlige flyvninger i omstridt zone

USA kommer med en advarsel til Kina, der beskyldes for at foretage farlige manøvrer over et omstridt område i Det Østkinesiske Hav.

- Vi accepterer ikke Kinas erklæring om en Adiz (luftforsvarszone, red.) over Det Østkinesiske Hav, og vi opfordrer Kina til undlade at implementere den, siger talskvinde for det amerikanske udenrigsministerium Jen Psaki i en meddelelse.

Hun opfordrer samtidig Kina til at tage skridt til at opbygge tillid med de omkringliggende lande og dermed "adressere farer og mindske spændinger".

Japans forsvarsministerium har fortalt, at et kinesisk militærfly lørdag kun var omkring 30 meter fra et japansk overvågningsfly i luftrummet over det omstridte hav, hvor de to landes luftforsvarszoner overlapper.

To andre kinesiske kampfly var også tæt på japanske fly i luftrummet, lyder det. Men Kina afviser anklagen og påpeger, at to japanske F-15-fly kom uforsvarligt tæt på et kinesisk fragtfly tilbage i november.

- Ethvert forsøg på at forstyrre friheden til en overflyvning i internationalt luftrum skaber regionale spændinger og forhøjer risikoen for fejlberegninger, konfrontationer og utilsigtede hændelser, siger Jen Psaki og tilføjer, at alle lande skal respektere flysikkerheden.

Forholdet mellem Japan og Kina er anspændt på grund af en øgruppe i Det Østkinesiske Hav, der er kendt som Diaoyu på kinesisk og Senkaku på japansk.

Situationen blev yderligere anspændt, da Kina i november indførte luftforsvarszonen i samme område som en japansk zone.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip