USA beskylder russiske agenter for kaos i Ukraine

Den amerikanske udenrigsminister beskylder Rusland for at have sendt specialagenter ind i Ukraine for at "skabe kaos", som russerne vil bruge som påskud for yderligere militær intervention i den tidligere sovjetrepublik.

- Alt, hvad vi har set de seneste 48 timer fra russiske provokatører og agenter, der opererer i det østlige Ukraine, fortæller os, at de er sendt dertil med det formål at skabe kaos, siger John Kerry.

Udenrigsministeren beskriver bestræbelserne som "ulovlige og illegitime" og "aldeles uacceptable".

Kerry mener, at styret i Moskva søger at destabilisere Ukraine yderligere ved at blande sig i prorussernes aktiviteter.

I flere ukrainske byer har prorussiske aktivister de seneste dage udråbt selvstyre. Tirsdag blev 70 personer anholdt i Kharkiv for belejringen af en lokal regeringsbygning.

Det lyder samtidig fra Washington, at USA er klar til at indføre hårdere sanktioner mod Rusland.

USA og EU har i flere omgange indført sanktioner mod Rusland som følge af landets annektering af den ukrainske halvø Krim.

Efter konflikten på Krim har flere nabolande til Rusland, blandt andre de baltiske lande, givet udtryk for bekymring over russernes løfte om at støtte prorussiske grupper i de tidligere sovjetrepublikker.

Nato-landene har besluttet at øge tilstedeværelsen i disse lande til stor provokation for Rusland, som tirsdag beskylder forsvarsalliancen for "koldkrigstankegang".

Forsvarsalliancen har begrænset russiske diplomaters adgang til hovedkvarteret i Bruxelles, så kun fire personer lukkes ind, deriblandt Ruslands Nato-ambassadør.

Samarbejdet mellem Nato og Rusland blev besluttet suspenderet i kølvandet på konflikten på Krim, hvor Vesten står fast på, at Rusland har brudt international lov.

Krim blev optaget i den russiske føderation efter en folkeafstemning på halvøen, hvor indbyggerne med klart flertal gav udtryk for ønske om dette.

Folkeafstemningen blev dog boykottet af grupper, som ikke holder med det russiske flertal på Krim.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip