USA bliver snart verdens største olieproducent

USA overhaler snart både Saudi-Arabien og Rusland på listen over førende olieproducerende lande, og amerikanerne vil i 2016 være verdens største olieproducent, hvilket reducerer behovet for OPEC-forsyninger.

Det viser en ny rapport fra Det Internationale Energi Agentur (IEA) i Paris.

Men i 2020 vil udnyttelsen af oliefelterne i Texas og North Dakota have kulmineret, og Mellemøsten vil genvinde dets dominerende position - navnlig som leverandør til Asien, hedder det videre.

IEA, som rådgiver de store industrilande om energipolitik, forudsagde sidste år, at USA i 2017 vil overhale Saudi-Arabien.

Ifølge IEA vil oliepriserne fortsat stige og forstærke udviklingen af ukonventionelle ressourcer som den lette olie, der har forstærket olieboomet i USA.

I midten af 2020'erne vil produktionen af olie i ikke-OPEC-lande falde igen, og de arabiske lande i Mellemøsten vil igen stå for den største del af produktionen på verdensplan.

IEA's cheføkonomen, Fatih Birol, siger, at det har stor betydning, at der fortsat investeres i ressourcer i Mellemøsten, så regionen kan leve op til efterspørgslen i Asien.

- Mellemøsten er og vil forblive centret i den globale olieindustri i mange år fremover, siger han.

- Hvis vi sender et forkert signal til producenterne i Mellemøsten nu, vil investeringer blive forhalet, understreger han.

Kina ventes at overhale USA som det største olieforbrugende land omkring 2030. Mellemøstens olieforbrug ventes at overstige EU's samme år.

Indien ventes at have den største efterspørgsel efter olie efter 2020.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip