USA bomber Islamisk Stat i kamp om libysk havneby

Amerikanske fly har for første gang angrebet Islamisk Stats styrker i Libyen efter anmodning fra den libyske samlingsregering. Det oplyser Peter Cook, der er talsmand for det amerikanske forsvarsministerium.

I en tale i tv har premierministeren i samlingsregeringen, Fayez al-Sarraj, bekræftet de oplysninger.

- De første amerikanske luftangreb mod Daesh's (andet navn for Islamisk Stat, red.) specifikke positioner blev udført i dag med store tab til følge, siger han ifølge AFP.

Angrebene har fundet sted i havnebyen Sirte.

De amerikanske bombninger er blevet godkendt af præsident Barack Obama efter anbefaling fra hans sikkerhedsrådgivere, oplyser Peter Cook.

- (Angrebene, red.) er en forlængelse af vores strategi om at bekæmpe Islamisk Stat ved at samarbejde med kompetente og motiverede lokale styrker, siger talsmanden på et pressemøde.

Den tidligere libyske diktator Muammar Gaddafi blev født i Sirte, og byen blev under hans regime tilgodeset.

I den efterfølgende borgerkrig i Libyen har havnebyen længe været en af Islamisk Stats højborge i deres kamp imod andre rivaliserede politiske kræfter i landet. Det er i dag Islamisk Stat, der kontrollerer byen.

Libyske regeringsstyrker har sommeren igennem kæmpet med Islamisk Stat om kontrollen med byen. Angrebene er dog indtil videre blevet afvist.

Omkring 280 regeringsloyale styrker er indtil nu døde i kampen om Sirte, og mere end 1500 er sårede, oplyser regeringsstyrkernes ledelse ifølge AFP.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip