USA deler efterretninger om Islamisk Stat med Rusland

USA og Rusland vil øge udvekslingen af efterretninger om den voldelige militante gruppe Islamisk Stat (IS).

Sådan lyder meldingen fra de to landes udenrigsministre, der tirsdag mødtes i den franske hovedstad Paris.

- Jeg foreslog udenrigsminister Lavrov, at vi intensiverer efterretningssamarbejdet om Isil (også kaldet IS, red.) og andre terrorbekæmpelses-udfordringer i regionen, og det har vi aftalt at gøre, siger den amerikanske udenrigsminister John Kerry.

Jihadisterne har erobret store landområder, siden Islamisk Stat i juni udråbte et kalifat, der strækker sig over dele af Irak og Syrien. Blandt andet kontrollerer IS omkring 85 procent af Anbar-provinsen i Irak, der ligger mellem hovedstaden Bagdad og grænsen til Syrien.

John Kerry siger, at han og Sergej Lavrov er enige om, at IS "absolut ikke har nogen berettigelse i det 21. århundrede."

- Intet anstændigt land kan støtte de uhyrligheder, som Isil (IS, red) begår. Og intet civiliseret land bør løbe fra sit ansvar, men må træde i karakter og være en del af bestræbelserne på at udrydde denne sygdom, siger den amerikanske udenrigsminister.

Sergej Lavrov siger, at mens Moskva og Washington stadig har "forskellige opfattelser", har begge lande en bestemt rolle i at løse globale problemer.

- De må samarbejde mere effektivt, især i kampen mod terror, siger Lavrov.

Lidt uden for Washington D.C. mødes militære ledere for de godt 20 lande, der kæmper mod jihadisterne fra Islamisk Stat (IS), tirsdag med USA's præsident Barack Obama for at diskutere den amerikansk-ledede offensiv i Irak og Syrien.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip