USA dræber berygtet islamistleder i Somalia

Et amerikansk luftangreb har dræbt den øverste leder af den al-Qaeda-relaterede gruppe al-Shabaab i Somalia, bekræfter USA's forsvarsministerium ifølge Reuters.

- Vi har bekræftet, at Ahmed Abdi Godane, medstifteren af al-Shabaab, er blevet dræbt, siger kontreadmiral John Kirby fra Pentagons pressesekretariat i en udtalelse.

Angrebet fandt sted mandag, siger Pentagon.

- Døden af Ahmed Abdi Godane er et enormt symbolsk og operationelt tab for den største al-Qaeda-relaterede gruppe i Afrika og reflekterer års grundigt arbejde af vores efterretningsfolk, militær og andre fagfolk, siger Det Hvide Hus i en udtalelse.

Godane blev 37 år.

Han var angiveligt kamptrænet af Taliban i Afghanistan og anerkendt som al-Shabaabs leder af Ayman al-Zawahiri, lederen af al-Qaeda.

Breve, der er kommet frem efter likvideringen af den gamle al Qaeda-leder, Osama bin Laden, i 2011, har dog ifølge nyhedsbureauet AFP vist, at bin Laden ikke var særlig imponeret over Godanes evner.

Det amerikanske forsvarsministerium havde placeret Godane som en af verdens otte mest prominente terrorister, og analytikere siger ifølge AFP, at hans død er et markant tilbageslag for al-Shabaab.

Den islamistiske milits har været trængt siden 2011, da en styrke fra Den Afrikanske Union (AU) indledte sin kamp mod gruppen. Siden er islamisterne blevet presset ud af hovedstaden Mogadishu og flere andre byer.

Al-Shabaab fortsætter dog med at begå terroranslag i Mogadishu.

Gruppen vil vælte den internationalt støttede somaliske regering og forvandle Somalia til en islamisk fundamentalistisk stat.

Gruppen har taget skylden for terrorangrebet mod indkøbscentret Westgate i Kenya i september 2013. Her blev mindst 67 mennesker dræbt.

Ahmed Abdi Godane pressede inden sin død på for, at gruppen også begynder at gennemføre attentater uden for Somalia.

/ritzau/

 

Dagens Gossip