USA-ekspert: Sanders sejre er en kort fornøjelse

Skrevet af admin

27/03/2016

Dagens topnyheder

Weekendens vælgermøder - de såkaldte caucuses - hos Demokraterne i USA blev et lyspunkt i Bernie Sanders' kamp om at blive præsidentkandidat.

Men selv om den 74-årige guvernør fra Vermont, der betegner sig selv som demokratisk socialist, vandt afstemningerne i Alaska, Washington og Hawaii, er dysten mod partifællen Hillary Clinton fortsat hård.

Det forklarer USA-ekspert og redaktør på netmediet kongressen.com Anders Agner Pedersen, som trods Bernie Sanders' seneste medvind ikke spår ham de store chancer for at blive Demokraternes bud på USA's næste præsident.

- Det er en fin dag for Sanders. Det er nogle gode sejre, som giver ham nyt liv og et fornyet momentum, siger Anders Agner Pedersen.

- Problemet er, at det ikke er nok for Bernie Sanders at levere godt. Han skal levere fuldstændig ekstraordinært, også i de kommende uger, hvis det skal lykkes ham at ændre dynamikken i forhold til Hillary Clinton til hans fordel.

Den kommende tid byder på vigtige afstemninger i flere store stater, og disse ventes ikke at falde ud til Bernie Sanders' fordel.

- Hillary Clinton er stadig storfavorit til at vinde nomineringen. Hun er langt foran ham, og forude venter nogle store slagsmål i Wisconsin, New York, Pennsylvania og Californien.

- Den dårlige nyhed for Bernie Sanders er, at han står til at tabe alle fire steder ifølge meningsmålingerne lige nu, siger Anders Agner Pedersen.

Den relativt høje andel af hvide vælgere i Alaska og Washington er en stor del af forklaringen på, at Bernie Sanders netop sejrede der.

Sorte og personer med latinamerikansk baggrund har i andre delstater netop hovedsageligt bakket op om Hillary Clinton.

Til gengæld har Bernie Sanders godt fat i de unge, forklarer Anders Agner Pedersen.

- Han har ført en kampagne, som mange unge vælgere kan relatere sig til. Han vil lave nogle ting om, forsøge at skabe større social retfærdighed og prøve at skabe et mere balanceret amerikansk samfund.

- På den måde har han i højere grad end Hillary Clinton evnet at samle det potentiale op, som findes ude på venstrefløjen blandt mange unge, siger han.

/ritzau/