USA fastholder renten trods økonomisk bedring

Ganske som ventet blandt økonomerne fastholdt USA's centralbank, Federal Reserve, sin rente onsdag. Det på trods af, at centralbanken havde mange positivt ord om økonomien.

Med fastholdelsen lyder den amerikanske rente fortsat på 0,25 til 0,50 procent, hvilket historisk er et ekstremt lavt niveau.

Centralbanken lægger dog i kakkelovnen til en rentestigning med positive ord om den økonomiske udvikling.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters fortæller centralbanken i forbindelse med sin rentemeddelelse, at man ser færre risici for økonomien, moderat fremgang og et styrket arbejdsmarked i forhold til situationen ved det seneste rentemøde.

Den amerikanske centralbank sænkede hastigt renten fra over fem procent til nært nul oven på finanskrisen. Samtidigt pumpede den penge ud i markedet for at skabe likviditet og holde renterne lave.

De seneste år er der kommet bedre gang i den amerikanske økonomi, og stimulussen er stoppet. I december hævede centralbanken renten for første gang i over ti år og lovede flere rentestigninger i 2016. De er dog ikke kommet.

- Usikkerheden efter Storbritanniens afstemning om EU er stadig stor, selv om der ikke er noget, der tyder på, at det har fået den amerikanske økonomi til at bremse op.

- Og da der ikke er noget, der presser centralbanken til at sætte renten op lige nu, så er der ingen grund til at tage en chance med en rentestigning, sagde cheføkonom hos Sydbank Jacob Graven forud for beslutningen.

Han venter, at der først kommer en rentestigning sidst på året.

- Centralbanken har lovet rentestigninger uden at komme med dem, så de kan miste troværdighed, hvis ikke der kommer en.

- Samtidigt er skrækscenariet, at man får hævet renten for sent. Hvis der opbygger sig et stort løn- og prispres i økonomien, kan man blive tvunget til at ændre renten hurtigt og kraftigt senere. Det vil man for alt i verden undgå, for det kan dræbe opsvinget, siger Jacob Graven.

/ritzau/

 

Dagens Gossip