USA forsøger at få kristen konvertit ud af Sudan

Amerikanske embedsfolk forhandler med myndighederne i Sudan om at tillade en kristen kvinde, der blev dømt til døden for at konvertere fra islam, at forlade landet.

Den 26-årige Meriam Yahia Ibrahim Ishag blev tirsdag pågrebet i lufthavnen i Sudans hovedstad, Khartoum, da hun ville rejse ud af landet sammen med sin amerikansk-sydsudanske mand og parrets to børn.

Dagen før havde en domstol omstødt en dødsdom over hende for at have skiftet sin religion ud.

Onsdag blev hun løsladt, og siden har familien været indlogeret på den amerikanske ambassade i Khartoum.

En kilde med indsigt i sagen fortæller, at embedsfolk fra Sudan og USA forsøger at finde en måde, der gør det muligt for familien at rejse til USA. Målet er at udstede et sudansk pas til kvinden.

Hun blev tilbageholdt i lufthavnen og beskyldt for dokumentfalsk, fordi hun var i besiddelse af et pas fra Sydsudan.

Til trods for at dødsdommen mod hende er ophævet, nægter Sudan fortsat at anerkende hendes nye identitet som en kristen sydsudaner og ægteskabet med hendes kristne mand. Sudans sharialove tillader ikke muslimske kvinder at gifte sig med kristne mænd.

Sagen om Meriam Yahia Ibrahim Ishag er blevet fordømt af vestlige regeringer og menneskeretsgrupper.

12 dage efter dødsdommen, 15. maj, fødte hun en pige i fængslet, og også hendes 20 måneder gamle datter har været indsat sammen med sin mor og nyfødte lillesøster.

Da Ishag var fem år, forlod hendes muslimske far familien, og hun blev herefter opfostret i overensstemmelse med sin kristne mors tro.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip