USA giver Israel "militært forspring" med nye kampfly

Skrevet af admin

24/04/2015

Mest læste i dag

Nye F-35-kampfly fra USA vil næste år sætte kurs mod Israel, hvor de skal indgå som en del af landets militære styrke, meddeler den amerikanske vicepræsident, Joe Biden, torsdag.

Det skriver Reuters.

Beskeden falder i Washington, hvor Biden deltager i en israelsk uafhængighedsfejring.

- Til næste år vil vi levere F-35-flyene til Israel, siger vicepræsidenten, der kalder flyene "vores fornemste, som Israel som det eneste land i Mellemøsten vil have i sit luftvåben."

Leverancen skal ifølge Joe Biden ses som et led i amerikanernes støtte til sin allierede i regionen, da flyene ifølge vicepræsidenten vil sikre Israel et militært forspring.

Bidens deltagelse i begivenheden, der foregår på den israelske ambassade, ses ifølge Reuters som det seneste tegn på Det Hvide Hus' bestræbelser for at få et mindre køligt forhold mellem USA og Israel.

Striden mellem landene har særligt været udtalt mellem præsident Barack Obama og den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, i forbindelse med atomforhandlinger med Iran.

Forholdet blev yderligere anstrengt mellem de politiske ledere, da Netanyahu tog imod en invitation fra Republikanerne i USA om at holde en tale i Kongressen. Her dundrede Netanyahu mod Obamas planer om at indgå aftale om Irans atomprogram.

Israel og USA indgik i 2010 en aftale om, at amerikanerne skulle levere 19 F-35-kampfly. Den bestilling blev øget med 14 fly i februar.

Flyene blev varslet til at blive leveret mellem 2015 og 2017.

Israel betaler i alt 5,75 milliarder dollar svarende til knap 40 milliarder kroner for de amerikanske kampfly.

F-35 kendes også som Joint Strike Fighter og er et af de fly, der er i spil til Danmarks store flyindkøb, når de aldrende F-16-fly skal afløses i det danske luftvåben.

Udviklingen af F-35 har kostet Pentagon næsten 400 milliarder dollar, hvilket gør våbenprogrammet til USA's dyreste gennem tiderne. Flyet udvikles af ni lande med USA i spidsen.

Danmark er et af de otte andre lande, selv om Danmark endnu ikke har besluttet, om F-35-fly skal erstatte flyvevåbnets F-16-maskiner.

/ritzau/