USA har angrebet Islamisk Stat i Irak

Skrevet af admin

08/08/2014

Mest læste i dag

USA har gennemført sit første luftangreb mod den islamistiske bevægelse Islamisk Stat i Irak, oplyser det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon.

Det sker, efter at USA's præsident, Obama, natten til fredag dansk tid gav grønt lys til, at amerikanske fly kunne deltage i luftangreb mod Islamisk Stat, der den seneste tid har indtaget flere byer i det nordlige Irak.

- Beslutningen om angrebet blev taget af den amerikanske kommandør i centralkommandoen under den bemyndigelse, som er givet af den øverstkommanderende (Obama red.), siger en talsmand for Pentagon.

Ifølge forsvarsministeriet var det to amerikanske kampfly, som ramte en mobil artilleristilling.

Artilleristillingen har været brugt til at bombe kurdiske styrker, der forsvarer den kurdiske hovedby Erbil.

Baggrunden for det amerikanske angreb er, at Islamisk Stat de seneste dage har indtaget fire kristne byer i det nordlige Irak og sendt titusinder på flugt, og på bjerget Sinjar har 40.000 medlemmer af den religiøse Yezedi-sekt søgt tilflugt.

Obama sagde natten til fredag, at de mange på Sinjar-bjerget er i fare for at dø af sult og varme, og han har beordret nedkastning af amerikanske nødforsyninger.

Det skete fredag.

Men Obama understregede, at det ikke betyder, at amerikanske kampstyrker er på vej tilbage til Irak.

Islamisk Stat, der tidligere kaldte sig Isil, har udråbt et kalifat i store områder af Syrien og Irak. Det er en fundamentalistisk organisation, der har overrasket mange ved på kort tid at indtage betydelige dele af det nordlige og vestlige Irak.

/ritzau/AFP