USA hilser ukrainsk udspil velkommen

USA byder et forslag fra Ukraine om en ensidig våbenhvile i den østlige del af landet velkommen, men fra amerikansk side bliver det understreget, at Kijev har brug for "en partner" for at få stoppet kampene i forbindelse med prorussiske separatisters oprør.

- Vi ser Ukraine tage et ensidigt skridt frem mod våbenhvile, og vi hilser det velkommen, at det viser god tro, siger det amerikanske udenrigsministeriums talskvinde, Jen Psaki.

- Men selvfølgelig har Ukraines regering brug for en partner i disse bestræbelser.

Ukraines præsident, Petro Porosjenko, sagde tidligere onsdag, at han snart vil give ordre til en "ensidig våbenhvile" i det østlige Ukraine.

Ifølge nyhedsbureauet Interfax-Ukraine er våbenhvilen en del af en større fredsplan.

Interfax-Ukraine skriver, at den ensidige våbenhvile designes således, at den giver de prorussiske separatister en midlertidig mulighed for at nedlægge deres våben. Ifølge nyhedsbureauet dpa bliver muligheden begrænset til "en meget kort frist."

Dpa skriver, at fredsplanen desuden består af en 10 kilometer bred bufferzone langs grænsen til Rusland. Zonen skal forhindre, at de prorussiske separatister i det østlige Ukraine modtager militære leverancer fra Rusland, hedder det.

Det har Porosjenko tilsyneladende fortalt den tyske forbundskansler, Angela Merkel, i en telefonsamtale, skriver dpa.

I en anden telefonsamtale sent tirsdag informerede Porosjenko den russiske præsident, Vladimir Putin, om sine planer for at løse konflikten i det østlige Ukraine, hvor prorussiske separatister kontrollerer flere byer og har gennemført kontroversielle folkeafstemninger om selvstændighed.

Under telefonsamtalen "blev temaet om en mulig våbenhvile i området med militær aktivitet berørt", hedder det i en erklæring fra den russiske regering.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip