USA: Irakiske styrker kan næppe genvinde territorium

Det amerikanske militærs øverste general siger, at de irakiske styrker har forstærket deres forsvar omkring Bagdad, men at de har brug for hjælp udefra, hvis de skal genvinde det territorium, som er tabt til militante sunnimuslimske grupper.

Til et spørgsmål om, hvorvidt de irakiske styrker kan genvinde det tabte terræn svarer general Martin Dempsey:

- Formentligt ikke ved egen kraft.

Dempsey, der er USA's forsvarschef, siger, at amerikanske rådgivere stadig er ved at evaluere den irakiske hær, og han antyder, at en amerikansk militær aktion ikke er overhængende.

Omkring 200 amerikanske militærrådgivere er blevet sendt til Bagdad for at analysere svaghederne i det irakiske hær og truslen fra jihadister, der har taget kontrol over områder nord og vest for hovedstaden.

Rådgiverhold har indrettet kommandocentre i Bagdad og i Erbil i nord.

Ud over rådgiverne er næsten 500 amerikanske soldater sendt til Irak for at styrke sikkerheden ved den amerikanske ambassade og i dele af den nationale lufthavn.

Både Dempsey og USA's forsvarsminister, Chuck Hagel, insisterer på, at de amerikanske soldater i Irak ikke er på en kampmission, men der er en mulighed for, at præsident Barack Obama kan give ordre til luftangreb mod ekstremisterne fra Isil.

Dempsey fremhæver, at de amerikanske soldater i Bagdad i dag står i en rolle, som er meget forskellig fra den, som de amerikanske styrker kom ned til i 2003.

- Vurdering, rådgivning og hjælp til forbedring er meget forskelligt fra at angribe og besejre, pointerer han.

Isil udråbte søndag et islamisk kalifat og opfordrede islamistiske fraktioner verden over til at sværge troskab til det religiøse styre. Kalifatet er en henvisning til det regeringssystem, som ophørte med Det Osmanniske Riges sammenbrud for næsten 100 år siden.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip