USA: Islamisk Stat er hinsides alt vi har set

Islamisk Stat (IS) udgør en alvorlig trussel mod USA, måske værre end al-Qaeda, og kampen mod bevægelsen skal føres både i Syrien og Irak. Sådan lyder budskabet fra den øverste militære ledelse i USA.

USA har de senere år ikke stået over for en bedre udrustet, uddannet og finansieret militær trussel end IS, der i værste fald kan ændre hele Mellemøsten, mener forsvarsminister Chuck Hagel.

- Det er hinsides alt, hvad vi har set. De kombinerer ideologi og sofistikeret militær formåen på både taktisk og strategisk plan, siger Hagel på et fælles pressemøde i Washington med USA's forsvarschef, general Michael Dempsey.

Ifølge Dempsey rækker bevægelsens ambitioner længere end til at kontrollere Irak og Syrien. IS vil skabe en islamisk stat, der også omfatter Libanon, Israel og Kuwait.

- Hvis de skulle opnå det, ville det helt grundlæggende ændre Mellemøsten og skabe en sikkerhedssituation, som ville true os på flere måder, siger han.

Den alarmerende melding kommer få dage efter, at IS offentliggjorde en video af henrettelsen af en amerikansk journalist.

USA indledte for to uger siden flyangreb mod IS i Irak for at hjælpe de lokale styrker med at stoppe jihadisternes offensiv. Siden har amerikanske kampfly og droner gennemført 89 strategiske angreb ifølge Pentagon.

Men den amerikanske militære ledelse understreger, at det ikke er tilstrækkeligt at bekæmpe IS i Irak. Bevægelsen vil udgøre en fare, så længe den har et fristed i de erobrede områder i Syrien.

- Kan de besejres, uden at man ødelægger den del af deres organisation, som opholder sig Syrien? Svaret er nej. Det her må håndteres på begge sider af det, som netop nu er en ikke-eksisterende grænse, siger Michael Dempsey.

/ritzau/Reuters