USA: Islamisk Stat er verdens rigeste terrorgruppe

Den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) er blevet "verdens rigeste terrorgruppe" og tjener dagligt millioner af kroner på ulovligt salg af olie og løsepenge for bortførelser.

Det siger en viceminister, der er del af en gruppe, som skal lede kampen mod IS. Gruppen er nedsat af præsident Barack Obama med henblik på at bekæmpe IS, som har indtaget store dele af Irak og Syrien.

- Vi har ingen mirakelkur, ingen hemmelige våben til at tømme Isils (andet ord for Islamisk Stat, red.) pengekasse natten over.

- Dette vil være en langvarig kamp, og vi er i de tidligere stadier, siger viceministeren i USA's finansministerium med ansvar for terrorbekæmpelse og finansielle efterretninger, David Cohen.

Oliesalg fra IS-erobrede raffinaderier gør, at gruppen kan producere omkring 50.000 tønder om dagen fra oliefelter i Syrien og Irak. Det giver en daglig indtægt på mindst en million dollar (knap seks millioner kroner), vurderer amerikanerne, mens andre taler om mindst det dobbelte.

Samtidig advarer Cohen om, at alle, der tager del i den militante gruppes oliehandel, kan blive mødt af sanktioner.

- Medlemmerne, mæglerne, raffinaderierne, transportselskaberne og alle andre, som håndterer Isils olie, bør vide, at vi arbejder hårdt for at finde dem, og at vi har værktøjerne, der skal til for at stoppe dem, siger han.

Og hans vurdering møder opbakning fra anden side.

Islamisk Stat anses nu som "verdens rigeste og mest økonomisk sofistikerede terrororganisation," mener Marwan Muashaer, der er næstformand for den internationale tænketank Carnegie Endowment for International Peace.

- Isil har fanget verdens opmærksomhed med sine mærkværdige ambitioner og forbløffende brutalitet, men også af en anden grund - gruppens store rigdom, siger Cohen til tænketanken.

Foreløbig har 32 civile, heriblandt seks børn og fem kvinder, mistet livet, siden den amerikansk-ledede koalition indledte sine luftangreb mod IS i Syrien for en måned siden.

I alt skal 553 mennesker være blevet dræbt. 464 militante fra IS samt 57 oprørere fra gruppen al-Nusra Fronten, der har tilknytning til al-Qaeda. Tallene stammer fra Syriens Observatorium for Menneskerettigheder, der følger krigens gang i Syrien.

/ritzau/AFP

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip