USA kæmper for at redde fredsforsøg i Mellemøsten

USA's mellemøstudsending, Martin Indyk, mødes ifølge det franske nyhedsbureau AFP søndag med israelske og palæstinensiske forhandlere i, hvad der ligner et forsøg på at undgå et egentligt sammenbrud i udenrigsminister John Kerrys fredsbestræbelser.

Kerry har det seneste år lagt betydelig tid og energi i et intenst penduldiplomati for at få gennembrud i forhandlingerne.

Efter sine seneste møder den forløbne uge lød det fredag til, at Kerry var tæt på at give op.

Kerry sagde i forbindelse med et møde med USA's præsident, Barack Obama, at tiden er inde til et "reality check".

- Der er grænser for, hvor meget tid og hvor mange forsøg USA vil bruge på dette, hvis parterne ikke er villige til at tage konstruktive skridt, sagde Kerry i Washington.

Tysklands udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, lægger i forbindelse med et møde blandt EU's udenrigsministre lørdag i Athen ikke skjul på, at det kan være et afgørende tidspunkt for Kerrys bestræbelser.

- Kerry-initiativet er uden tvivl i en kritisk fase. Den amerikanske udenrigsminister har investeret mere end nogen anden for at realisere en tostatsløsning, siger Steinmeier og placerer ansvaret for den fastlåste situation på radikale kræfter på begge sider af konflikten.

Den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), roser også sin amerikanske kollega for indsatsen. Men er forsigtig med at drage konklusioner af Kerrys seneste udtalelser.

- Jeg tør ikke kommentere på, hvor vi er. Jeg ved, at Kerry arbejder som en hest på at få parterne til bordet. Men det er åbenlyst for enhver, hvor svært det er, siger Lidegaard.

/ritzau/

 

Dagens Gossip