USA-kender: Dekret bliver svært at rulle tilbage

Den amerikanske præsident, Barack Obama, vil se handling på immigrationsområdet. Og han vil se det nu. Derfor har han i en video annonceret, at han vil udskrive et præsidentielt dekret, der ventes at berøre 4,4 millioner illegale indvandrere i USA.

Det præsidentielle dekret, som præsident Obama vil udskrive fredag morgen dansk tid, kan blive svært at rulle tilbage for den næste præsident eller for den lovgivende forsamling. Det mener professor ved Københavns Universitet og USA-kender Peter Kurrild-Klitgaard.

- Hvis han gør det lettere at legalisere de indvandrere, der er i landet, så bliver det meget svært for en kommende præsident eller lovgiverne i Kongressen at stramme den lempelse, der bliver gennemført nu, siger han til Ritzau.

- For så er der nogle, der bliver legaliseret. Det bliver meget problematisk at pille ved det. Frem for alt vil det gøre dem, der strammer det igen, dødeligt upopulære hos den pågældende gruppe, hvilket hovedsageligt er latinoer.

Peter Kurrild-Klitgaard mener dog ikke, det er politisk drillerier, præsidenten er ude i.

- Der er uden tvivl noget substantielt ideologisk i, at han vil gøre det lettere at få legaliseret de indvandrere, der er i landet, mener han.

Præsident Obamas parti, Demokraterne, kommer efter midtvejsvalget den 4. november i mindretal i begge Kongressens kamre ved årsskiftet. Det flertal omgår han nu, og det har gjort Republikanerne rasende.

Blandt andet har den republikanske guvernør i Texas, Rick Perry, truet med, at staten Texas vil sagsøge regeringen.

- Jeg synes, det er meget muligt udfald, sagde han til magasinet Politico under et møde med de republikanske guvernører.

Rick Perry er nævnt som præsidentkandidat for republikanerne i 2016.

/ritzau/

 

Dagens Gossip