USA-kender: Obama søger slagsmål med republikanerne

Natten til onsdag kommer den amerikanske præsident, Barack Obama, med sin årlige redegørelse om nationens tilstand. Talen bliver usædvanlig, fordi præsidenten allerede på forhånd har luftet sine planer for den nærmeste fremtid.

Det vurderer lektor ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet Niels Bjerre-Poulsen.

Han nævner forslag om gratis offentlige videreuddannelser, en skattereform, hvor de rigeste amerikanere skal betale mere, og en immigrationsreform som eksempler.

Specielt skattereformen skal forsøge at markere forskellene mellem præsidenten og oppositionen.

- Det er en rød klud til republikanerne, der skal lokke dem frem på banen for at forsvare den rigeste én procent, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Han mener, at nattens tale afholdes i et politiske klima, hvor præsidenten og det republikanske flertal i kongressen slås fra område til område.

Præsidenten forsøger med sine beføjelser at trumfe sin politik igennem, mens oppositionen som modtræk nægter at vedtage budgetter for at tvinge præsidenten til forhandlingsbordet, forklarer Niels Bjerre-Poulsen.

- Det, Obama med lidt held tvinger republikanerne til, er at tage nogle forkerte ting som gidsler. Demokraterne vil elske, hvis de tager immigrationsreformen som gidsel. Den næste republikanske præsidentkandidat får et problem med at tiltrække latino-vælgere.

Obama har allerede fået republikanerne til at gå i fælden, vurderer Niels Bjerre-Poulsen.

- Republikanerne har taget Homeland Security som gidsel. Det var nok det dårligste gidsel, de kunne tage med terroralarmen i Europa, siger han.

Der vil dog også være emner, hvor han kommer republikanerne i møde, mener Niels Bjerre-Poulsen, såsom frihandelsaftalen med EU, hvor han er mere på linje med republikanerne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip