USA-kender: Presset Obama holder ambitiøs tale

Ambitiøs, men meget ukonkret.

Sådan karakteriserer USA-ekspert Mads Fuglede den tale, som USA's præsident Obama natten til torsdag dansk tid holdt til det amerikanske folk.

I talen lovede Obama, at han vil "ødelægge" Islamisk Stat (IS), og dét ord er bemærkelsesværdigt, mener Fuglede.

- Han stiller et meget, meget ambitiøst mål om at ville "ødelægge" Islamisk Stat uden at præsentere en strategi for, hvordan man så gør det, når meget af Islamisk Stats kerneområde befinder sig på syrisk terræn, siger Mads Fuglede, der er videnskabelig assistent på Center for Militære Studier ved Københavns Universitet.

- Han kunne have sagt, at han ville "inddæmme" eller "nedbryde" dem så meget, at de ikke vil angribe eller true USA. Men "ødelægge" er et ret klart ord, der må betyde, at de skal ind i syrisk område og slå alle, der kæmper for Islamisk Stat, ihjel og det tvivler jeg på, at han egentlig mener, siger Fuglede, som også er folketingskandidat for Venstre.

Flere meningsmålinger i USA har vist, at omkring 70 procent af amerikanerne støtter amerikanske luftangreb i Irak og lidt færre amerikanere støtter luftangreb på IS i Syrien.

Samtidig viser meningsmålinger forud for midtvejsvalget i USA, at opbakningen til Obama hos amerikanerne er lavere end længe.

- Jeg tror, at Obama har nogle meningsmålinger, der viser ham, at amerikanerne ser Islamisk Stat som en stor trussel, siger Mads Fuglede, der beskriver talen som meget patriotisk.

- Den var meget proamerikansk. Den var forsøgt leveret til et publikum, som han normalt ikke går efter - dem der opfatter USA som en exceptionel nation.

- Det var en tale, der på en eller anden måde var et spejl af de store vanskeligheder, som Obama står i, når det handler om Islamisk Stat. Der er ikke med de midler, som Obama er parat til at bruge, et væld af gode løsninger, og derfor tror jeg, at han skruede op for den type retorik, siger Mads Fuglede.

Flere gange i sin tale understregede Barack Obama, at indsatsen mod Islamisk Stat vil blive langvarig. Dermed lagde han også op til, at efterfølgeren i Det Hvide Hus kommer til at færdiggøre opgaven.

- Der er ikke nogen indikation på, at han tror, at det er problem, der snart er løst, siger Mads Fuglede.

/ritzau/

 

Dagens Gossip