USA kritiserer Kina: Drop planer om udvidet flyzone

Skrevet af admin

|

24/11/2013

Dagens topnyheder

USA råder Kina til at ikke at udvide sin flyzone, så den kommer til at omfatte en gruppe øer, som Japan gør krav på.

- USA er dybt bekymret over Kinas planer om at udvide landets luftforsvarszone i Det Østkinesiske Hav, siger USA's udenrigsminister, John Kerry.

Japan og Kina har i flere år skændtes om rettighederne til øerne, der i Kina kaldes Diaoyo og i Japan Senkaka.

Lørdag meddelte Kinas forsvarsministerium, at det har oprettet en ny luftforsvarszone for at "beskytte sig mod potentielle lufttrusler". Den nye zone dækker blandt andet de ubeboede øer.

Kort efter blev kinesiske kampfly sendt på patrulje inde i den nye zone.

Umiddelbart efter meddelelsen fra Beijing modtog den kinesiske ambassade i Tokyo en formel protest fra det japanske udenrigsministerium.

En ledende embedsmand i ministeriet sagde, at Japan "aldrig vil godkende en zone, som er oprettet af Kina" i et område, hvor der ligger japanske øer. Han betegnede det kinesiske skridt som "meget farligt".

Kina kræver, at fly, der bevæger sig ind i den nyetablerede zone, skal give meddelelse om flyrute, nationalitet og opretholde to-vejs-kommunikation under gennemfarten.

- Vi opfordrer Kina til ikke at gennemføre sin trussel om at gå i aktion over for fly, som ikke identificerer sig eller adlyder ordrer fra Beijing, siger John Kerry fra Genève, hvor han deltager i forhandlinger om Irans atomprogram.

Det Hvide Hus og Pentagon har også kommenteret udmeldingen fra Kina.

- Vi ser denne udvikling som et forsøg på at destabilisere status quo i regionen, siger den amerikanske forsvarsminister, Chuck Hagel.

Han tilføjer, at meddelelsen fra Kina ikke kommer til at ændre USA's militære operationer i området.

/ritzau/Reuters