USA: MH17 blev måske skudt ned ved en fejl

23/07/2014 01:53

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Det kan tyde på, at det var en fejl begået af dårligt trænede prorussiske separatister, da flyet MH17 fra Malaysia Airlines formentlig blev skudt ned i Østukraine i sidste uge.

Sådan lyder det fra amerikanske efterretningskilder på baggrund af de beviser, der foreløbigt er blevet indsamlet om flystyrtet.

Kilderne, som ønsker at optræde anonymt, gentager, at pilen peger på separatisterne, men at det endnu er uklart, præcis hvem der trykkede på aftrækkeren og sendte et missil mod flyet.

- Den mest sandsynlige forklaring er, at det var en fejl, og at missilet blev affyret af et dårligt trænet hold, som skulle bruge et system, der kræver færdigheder og øvelse, siger en af kilderne.

Tidligere er det sket for både russiske og amerikanske militærfolk, at de ved en fejl har skudt civile fly ned.

USA havde inden ulykken observeret flere tunge våben blive bragt ind i Ukraine via Rusland - herunder også systemer til luftforsvar. Men angiveligt havde amerikanske efterretningstjenester ingen oplysninger om, at et såkaldt Buk-system var blevet transporteret ind i landet.

Det er netop det system, som formentlig er blevet brugt til at skyde flyet ned.

Efterretningerne tyder samtidig på, at Rusland efter ulykken fortsat leverer militærudstyr til oprørerne i det østlige Ukraine, som i månedsvis har kæmpet mod landets regeringsstyrker.

De amerikanske spionkilder siger, at de har valgt at tale med pressen for at forhindre "vildledende propaganda" fra Rusland, som blandt andet har antydet, at et ukrainsk militærfly kan have fløjet bag MH17, inden det styrtede ned.

298 personer mistede livet i ulykken.

/ritzau/AFP