USA: MH17-rapport er milepæl og skyldige skal forfølges

Den hollandske havarikommissions rapport om nedskydningen af et passagerfly over Ukraine er "en vigtig milepæl i bestræbelserne på at stille de ansvarlige til regnskab" for hændelsen i 2014, lyder det fra Det Hvide Hus.

- USA støtter til fulde bestræbelserne på at stille de skyldige til regnskab. Vor vurdering er uændret. MH17 blev skudt ned af et jord-til-luft-missil, som blev affyret fra et separatistkontrolleret område i det østlige Ukraine.

- Vi har ofrene og deres kære i vore tanker, siger Ned Price, som er talsmand for Det Nationale Sikkerhedsråd, i en udtalelse.

Konklusionerne i havarikommissionens rapport var kendte på forhånd. De kom frem hen over sommeren.

Den hollandske rapport slår fast, at flyet blev skudt ned af et russisk BUK-missil fra et område, hvor prorussiske separatister havde kontrollen.

Passagerflyet fra Malaysia Airlines blev ramt og styrtede ned 17. juli 2014 med 298 personer om bord. Det var på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur.

- BUK-missilet ramte den venstre side af cockpittet, siger talsmanden for havarikommissionen.

Havarikommissionen siger, at "luftrummet over konfliktzonen i Ukraine burde have været lukket."

De hollandske efterforskere har ikke været bemyndiget til at tage stilling til spørgsmål vedrørende skyld, og det fremgår ikke, hvem der affyrede missilet.

Den russiske producent af BUK-missiler tog øjeblikkeligt afstand fra rapporten fra den hollandske havarikommission.

Det statskontrollerede russiske firma Almas-Antei viste videooptagelser af et BUK-missil, der eksploderede tæt ved næsen af et udtjent Iljusjin-fly.

Eksperimentet skulle vise, at BUK-missilet ikke blev affyret fra Snisjne, der er en landsby kontrolleret af prorussiske oprørere.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip