USA: Mitch McConnell bliver ny flertalsleder i Senatet

Republikanerne i det amerikanske senat har torsdag uden dramatik valgt Mitch McConnell som ny flertalsleder, oplyser en højtstående republikansk kilde til Reuters. Senatoren fra Kentucky er valgt fra første januar 2015, når det nyvalgte senat mødes til den første session.

McConnells talsmand, Donald Stewart, siger, at afstemningen fandt sted for lukkede døre.

Den 72-årige Mitch McConnell afløser demokraten Harry Reid som flertalsleder i Senatet.

Ved midtvejsvalget 4. november sikrede Republikanerne sig flertallet i Senatet, og partiet har nu flertallet i begge Kongressens kamre.

Efter midtvejsvalget er to af de varmeste politiske emner i USA - den stærkt kontroversielle Keystone-olierørledning og sundhedsreformen Obamacare - rykket højt op på den republikanske dagsorden.

Fredag ventes Repræsentanternes Hus at vedtage en lov, der vil tillade opførelsen af olierørledningen fra Canada til Den Mexicanske Golf.

Det politiske klima i Washington synes dog at være så polariseret, at der kun ventes et meget begrænset samarbejde mellem præsidenten og Kongressen.

Barack Obama og Kongressens to kamre kan således spænde ben for hinanden, og flere eksperter har påpeget, at al lovgivning vil være totalt handlingslammet i de kommende to år.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip