USA nægter fælles fodslag med Iran mod Islamisk Stat

USA har ingen planer om at samarbejde militært med Iran, selv om Iran bakker op om både den irakiske og den syriske regerings kamp mod den ekstremistiske organisation Islamisk Stat (IS).

- Vi samarbejder, og vi vil ikke samarbejde militært med Iran, siger den amerikanske udenrigsminister, John Kerrys, talskvinde ifølge nyhedsbureauet AFP i forbindelse med mandagens internationale møde i Paris om kampen mod Islamisk Stat.

På mødet har 26 lande - blandt dem også Danmark og flere i Mellemøsten - skrevet under på en fælles erklæring om, at de vil bruge alle nødvendige midler - også militære - til at støtte Irak i kampen mod jihadisterne i IS.

- Denne gruppe er ekstremt farlig, og de lande, som har været repræsenteret her, har erklæret, at de vil gøre, hvad der er nødvendigt for at udslette den, siger den franske udenrigsminister Laurent Fabius.

Landene er enige om at "støtte den nye irakiske regering i kampen mod IS med alle nødvendige midler, deriblandt passende militær assistance", hedder det blandt andet i erklæringen.

Iran var ikke inviteret med til mødet i Paris.

Irans åndelige leder, ayatollah Ali Khamenei, afviser i en udtalelse det amerikanske initiativ.

- Amerikanernes udtalelser om at etablere en alliance mod Islamisk Stat er tomme, hule og tjener amerikanernes interesser. Det bevises af uoverensstemmelser mellem deres udtalelser og deres handlinger, siger Khamenei ifølge nyhedsbureauet Reuters i en kort udtalelse til iransk stats-tv.

Ayatollah Khamenei har tidligere udtrykt bekymring over Islamisk Stats fremfærd i Irak, og han har betegnet konflikten som et "opgør mellem menneskeheden og barbarisk vildskab".

Iraks præsident, Fouad Masoum, takker på mandagens konference i Paris for støtten fra deltagerlandene, der tæller 12 i Europa - deriblandt Danmark - og 12 fra Mellemøsten, deriblandt Qatar og Saudi-Arabien.

Dertil kommer USA, Canada, Kina og Japan samt Den Arabiske Liga, FN og EU.

- Denne konference sender et tydeligt budskab. Alle deltagerlandene står ved vores side, siger Iraks præsident.

- Beskeden er den, at intet land skal stå alene, hvis det angribes af terrorister, siger Masoum.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip