USA og Cuba vil åbne faste flyruter mellem de to lande

Det seneste skridt mod en normalisering af forholdet mellem USA og Cuba er blevet taget torsdag, hvor de to lande er nået til enighed om at genetablere faste flyruter over Den Mexicanske Golf og Nordatlanten.

Det er mere end fem årtier siden, der sidst var faste flyruter mellem de to lande, og beslutningen kommer præcist et år efter, at præsident Barack Obama og præsident Raul Castro begyndte processen med at normalisere forholdet mellem landene.

USA og Cuba er blevet enige om at tillade amerikanske luftfartsselskaber 110 returflyvninger til Cuba om dagen.

Aftalen omfatter 20 flyvninger til Havana og ti til hver af de andre ni internationale lufthavne i Cuba. Det oplyser det amerikanske udenrigsministerium ifølge Reuters.

Der er endnu ikke sat en dato for, hvornår flyvningerne kan begynde. En gruppe, der arbejder for at fremme handelsrelationerne mellem USA og Cuba, oplyser dog til Reuters, at en sådan proces typisk vil vare mellem 60 og 90 dage.

Selv om aftalen i sidste ende vil gøre det nemmere at rejse frem og tilbage mellem de to lande, gælder USA's turismeforbud mod den caribiske ø fortsat.

Det betyder, at amerikanske rejsende stadig skal opfylde mindst ét af 12 kriterier for at besøge Cuba. Det gælder eksempelvis, hvis man er cubansk-amerikansk statsborger, hvis man rejser med et studiemæssigt formål eller hvis man er journalist.

- Vi har fortsat uoverensstemmelser med den cubanske regering, udtaler Barack Obama i en skriftlig kommentar ifølge Reuters.

- Forandringer sker ikke i løbet af en nat, og en normalisering (af de to landes forhold) bliver en lang rejse, tilføjer præsidenten.

USA brød de diplomatiske forbindelser med Cuba i 1961. Det skete, to år efter at Fidel Castro fortrængte den USA-støttede diktator Fulgencio Batista i en revolution og styrede landet i en venstreorienteret kurs og gjorde det til en nær allieret med Sovjetunionen.

I årtier var Washingtons politik at isolere Cuba.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip