USA og Danmark sammen i kamp mod Islamisk Stat

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, inviterer ifølge Reuters Danmark og otte andre Nato-lande med i "kernekoalition" til at bekæmpe Islamisk Stat i Irak.

Udtalelsen fra Kerry kommer, efter at udenrigsministrene fra USA, Danmark, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Italien, Tyrkiet, Polen, Canada og Australien fredag morgen har holdt møde om sagen i forbindelse med Nato-topmødet i Newport i Wales.

Kerry siger, at der ikke bliver tale om "støvler på landjorden", hvilket er militærjargon for, om man sender landtropper ind.

Men den amerikanske udenrigsminister opfordrer landene til på anden vis at bidrage til at bekæmpe truslen fra militante islamister. Han siger, at han ønsker at have en plan klar for indsatsen, inden FN's Generalforsamling i New York senere på måneden.

Danmark har allerede besluttet at sende humanitær bistand og stille et Hercules transportfly til rådighed for transport af våben til de kurdiske styrker, som kæmper mod Islamisk Stat.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) sagde i onsdags efter bekræftelsen af, at gruppen havde henrettet endnu et amerikansk gidsel, at han ikke ville "udelukke noget" i forhold til en øget militærindsats.

Men statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sagde samme dag, at der på nuværende tidspunkt ikke var behov for at optrappe den danske indsats.

- Vi er allerede i gang med at bistå med humanitær bistand, men også med våbentransport. Og det er det rigtige bidrag i den nuværende situation.

- Det er det, vi er blevet bedt om. Og endnu en gang viste vi i Danmark, at vi er i stand til at træffe den slags beslutninger hurtigt og omgående gå på vingerne, når der er behov for det, sagde Helle Thorning-Schmidt i et interview med Ritzau inden afrejsen til Nato-topmødet i Wales.

Statsministeren understregede samtidig, at regeringen løbende følger situationen i det nordlige Irak, og dermed er det ikke udelukket, at der på et tidspunkt kan blive behov for at justere den danske indsats.

- Vi ved endnu ikke, hvordan situationen eskalerer. Men som det ser ud i øjeblikket, er det den rigtige indsats, vi har besluttet, sagde Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip