USA og Kina er på vej mod 30-årigt atomsamarbejde

USA's præsident, Barack Obama, vil indgå et langvarigt samarbejde med Kina om atomkraft.

Det fremgår af et brev, som præsidenten tirsdag sendte til Kongressen, der skal godkende indholdet.

Hvis Kongressen giver grønt lys til den 30-årige atomaftale med kineserne, vil det betyde, at USA og Kina kan handle og udveksle materialer, komponenter, reaktorer og teknologi.

- Den foreslåede aftale er en omfattende rammeaftale for et fredeligt atomsamarbejde med Kina baseret på en gensidig forpligtelse til nuklear ikke-spredning, står der i brevet til Kongressen.

Aftalen kan opsiges af begge lande med et års varsel. Der er ingen officielle meldinger fra Kina om en mulig aftale.

Kina annoncerede derimod onsdag, at der i indeværende år skal bygges yderligere seks til otte atomreaktorer i landet. Det er en stor forøgelse af de eksisterede 21 reaktorer, som Kina har i drift. Derudover er der adskillige andre anlæg under opførelse.

Kina, der i høj grad bruger kul som energiform, får i dag cirka to procent af sit energiforbrug fra atomkraft. Det er ambitionen, at landet i 2020 skal have seks procent af energien fra atomreaktorer, der er mere miljøvenlige.

Sidste år indgik USA og Kina også en aftale om at nedbringe deres respektive udslip af CO2, som de to lande er verdens største udledere af.

Kinas CO2-udslip skal toppe i senest 2030, mens USA vil udlede mellem 26 og 28 procent mindre CO2 i 2025, end landet gjorde i 2005.

Det svarer til, at USA reducerer udledningen dobbelt så hurtigt, som målet har været for perioden 2005 til 2020.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip