USA og Rusland indgår aftale om kampflystrafik i Syrien

USA og Rusland har underskrevet en aftale med retningslinjer for, hvordan militærpiloter skal agere i luftrummet over Syrien, hvor de to lande begge kaster bomber.

Det oplyser det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, som annoncerede et udkast til aftalen mandag aften.

- Med underskrifterne i dag er aftalen trådt i kraft, siger Peter Cook, som er talsmand for det amerikanske forsvarsministerium.

Pentagon vil ikke - trods russernes anmodning - offentliggøre aftalen.

- Notatet indeholder en række regler og restriktioner med det mål at undgå hændelser mellem amerikanske og russiske fly, siger den russiske viceforsvarsminister, Anatolij Antonov, ifølge det russiske nyhedsbureau Ria.

Retningslinjerne er ikke del af en større aftale med Rusland om, hvordan de to lande kan koordinere deres indsats mod militante islamister i Syrien, lyder det fra Pentagon.

Rusland begyndte at udføre luftangreb i Syrien 30. september, og russerne har dagligt bombet oprørsgrupper i landet herunder Islamisk Stat (IS).

USA leder en international koalition bestående af over 60 lande, som går efter at udslette den ekstremistiske gruppe IS i Irak og Syrien. I mere end et år har koalitionen bombet IS.

Indtil videre har der ikke været ulykker mellem russiske og amerikanske fly i Syrien.

Men kort efter, at russerne søsatte deres bombekampagne i Syrien, opstod diplomatisk uro mellem de to stormagter, da russiske kampfly fløj tæt på amerikanske kampfly.

USA undlod i den forbindelse at svare på Ruslands radiokald om, at man ville flyve i det pågældende område. Russerne havde bedt om et svar.

Mens Rusland støtter Syriens præsident, Bashar al-Assad, og koordinerer indsatsen med regeringshæren, støtter USA moderate oprørsgrupper, som bekæmper Assad.

Både USA og Rusland bekæmper dog den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip