USA og Rusland mødes om mellemdistanceraketter

Russiske og amerikanske diplomater mødes torsdag i Moskva for at drøfte INF-traktaten om kort- og mellemdistanceraketter fra 1987, skriver det russiske nyhedsbureau Interfax.

INF-traktaten fra koldkrigsæraen, der begrænser Ruslands og USA's kort- og mellemdistanceraketter, er på nogle måder forældet, fordi andre lande nu også erhverver sig sådanne våben.

Rusland har tidligere truet med at trække sig ud af traktaten, der førte til tilintetgørelsen af både atomare og konventionelle ballistiske missiler og krydsermissiler med en rækkevidde på mellem 500 og 5500 kilometer.

- Vi mener, at det er en vigtig aftale, som bør håndhæves rigtigt, siger Mikhail Uljanov, der leder afdelingen for våbenkontrol i det russiske udenrigsministerium.

USA beskyldte for godt en måned siden Rusland for at have brudt atomnedrustningsaftalen.

Anklagerne blev opfattet som endnu en optrapning i konflikten mellem amerikanerne og russerne i forbindelse med udviklingen i det østlige Ukraine.

- USA vil naturligvis konsultere sine allierede om dette emne for at diskutere, hvordan den russiske overtrædelse påvirker vores fælles sikkerhed, hvis ikke Rusland begynder at følge reglerne, sagde amerikanske regeringskilder sidst i juli.

Aftalen, som Rusland beskyldes for at bryde, blev ratificeret i 1988. Det står ikke klart, hvordan russerne præcist skulle have forbrudt sig mod aftalen.

Allerede i januar skrev The New York Times dog, at USA i Nato-regi havde oplyst, at Rusland havde testet et landkrydsermissil./ritzau/AFP

 

Dagens Gossip