USA og Ukraine presser russerne efter flykatastrofe

USA og Ukraine øger nu presset på Rusland, efter at et passagerfly fra Malaysia Airlines torsdag efter alt at dømme blev skudt ned i ukrainsk luftrum.

Den amerikanske vicepræsident, Joe Biden, og Ukraines præsident, Petro Porosjenko, opfordrer styret i Moskva til at melde ud, at de prorussiske separatister skal stoppe kamphandlingerne og lade efterforskere undersøge det område, hvor flyet er styrtet ned.

- De (Biden og Porosjenko, red.) er enige om, at som den ansvarlige for at bevæbne separatisterne, må Rusland offentligt opfordre separatisterne til at lægge våbnene og give adgang til de internationale og ukrainske efterforskere, lyder det fra Det Hvide Hus efter et telefonopkald mellem de to politikere.

Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, sagde fredag, at den ikke har været i stand til at få adgang til katastrofestedet, hvor det malaysiske passagerfly formentlig blev skudt ned. OSCE blev stoppet af bevæbnede mænd, lyder det.

De prorussiske oprørere, som kæmper mod ukrainsk militær i det østlige Ukraine, har ellers lovet at hjælpe internationale eksperter med efterforskningen.

Der var 298 personer om bord på flyet, som var på vej fra Amsterdam i Holland til Kuala Lumpur i Malaysia, da det blev skudt ned i omkring 10 kilometers højde. Alle er dræbt - størstedelen er hollændere.

Det er endnu uklart, hvem der står bag nedskydningen. Mange iagttagere mener imidlertid, at de prorussiske separatister er ansvarlige, men separatisterne insisterer på, at det må være landets militær, der har begået forbrydelsen.

Både USA og EU har vedholdende kritiseret Rusland for, at landet ikke gør nok for at stoppe krigshandlingerne i det østlige Ukraine.

Rusland er blandt andet blevet beskyldt for at bevæbne oprørerne og for at lade russere, der ønsker at kæmpe side om side med separatisterne, krydse grænsen til Ukraine.

I løbet af de seneste tre måneder er flere end 600 mennesker døde i krigshandlinger i Ukraine.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip