USA om moské-uro i Mellemøsten: Alle må beherske sig

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, opfordrer alle parter i Jerusalem til at beherske sig.

Han er bekymret for de øgede spændinger i byen, der er blevet skabt på grund af stridigheder om brugen af al-Aqsa-moskeen på Tempelbjerget.

- Jeg er ekstremt bekymret over de øgede spændinger i Jerusalem, siger John Kerry i en meddelelse.

- Det er helt afgørende, at alle sider behersker sig og afstår fra provokerende handlinger og retorik, fortsætter han.

Et af udenrigsministerens store projekter er netop at skabe ro mellem palæstinensere og israelere, og han fungerede indirekte som mægler i sommerens blodige konflikt i Gaza.

Han siger, at han er i tæt kontakt med israelske, jordanske og palæstinensiske ledere for at få lagt en dæmper på situationen.

John Kerry fordømmer angrebet på den religiøse aktivist og rabbiner Yehuda Glick, som blev såret af skud onsdag aften. Glick stod i spidsen for en kampagne, der skulle give jøder adgang til at bede ved al-Aqsa-moskeen, der er islams tredjehelligste sted efter Mekka og Medina.

Israel beordrede torsdag morgen området ved moskéen lukket for alle besøgende efter skudangrebet på Glick.

Det fik palæstinensernes selvstyrepræsident, Mahmoud Abbas, til at kalde afspærringen for en "krigserklæring".

Moskeen og Tempelbjerget, på arabisk Haram al-Sharif, ligger i Østjerusalem, som Israel besatte under seksdageskrigen i 1967, og som det palæstinensiske selvstyre gør krav på som hovedstad i en selvstændig palæstinensisk stat.

Området har tidligere sat sindene i kog. Det skete blandt andet i 2000, da den daværende Likud-leder Ariel Sharon besøgte Tempelbjerget i Jerusalem for at markere, at det højreorienterede Likud ikke ville overlade det arabiske Østjerusalem til palæstinenserne.

Besøget førte til voldsomme sammenstød og optøjer, som udløste den anden palæstinensiske intifada.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip