USA: Over 10.000 IS-jihadister er dræbt i luftangreb

Luftangreb har de seneste ni måneder ramt den militante gruppe Islamisk Stat (IS) hårdt.

Over 10.000 af bevægelsens krigere er blevet dræbt i angrebene, siger USA's viceudenrigsminister, Antony Blinken.

- Vi har set enorme tab hos Daesh (andet navn for IS, red.), flere end 10.000 siden starten af operationen, og det vil i sidste ende få en betydning, siger Blinken uden at oplyse, om tallet dækker over jihadister, der er blevet dræbt i enten Irak eller i Syrien, eller om det er et samlet tal for begge lande.

Det er USA, der leder den internationale koalition af lande, som har bombet Islamisk Stat i snart et år.

Udtalelsen fra viceudenrigsministeren kommer dagen efter en konference i Paris, hvor omkring 20 repræsentanter fra koalitionen lovede støtte til den irakiske regerings plan om at genvinde tabte områder fra IS.

Både i Irak og Syrien kontrollerer gruppen store landområder.

Koalitionen, som også Danmark er en del af, har fået kritik for at satse på luftangreb i stedet for at stille med soldater på landjorden. Til det siger Antony Blinken, at man har gjort "betydelige fremskridt".

- Daesh kontrollerer nu 25 procent mindre af Irak end for ni måneder siden. Meget af deres udstyr er ødelagt, og mange medlemmer er dræbt, siger han.

Han må dog samtidig erkende, at IS har vist stor udholdenhed på trods af, at koalitionen har gennemført omkring 4000 luftangreb mod gruppen.

Amerikanske embedsfolk har tidligere vurderet, at den samlede IS-styrke talte cirka 30.000 mand. Men i denne uge advarede en talskvinde fra USA's udenrigsministerium om, at IS fortsætter med at hverve nye krigere, der kan erstatte dem, der mister livet på slagmarken.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip