USA: Russerne bygger luftforsvar i Østukraine

Ikke siden august sidste år har Rusland været så tydeligt til stede i det østlige Ukraine, som tilfældet er nu.

Ifølge USA's udenrigsministerium er der håndfaste beviser på russere i det uroplagede land. Her er Rusland angiveligt i færd med at opbygge forsvarssystemer og træne prorussiske separatister i strid med en europæisk-mæglet våbenhvile.

- Dette er den mest omfattende tilstedeværelse af russisk materiel til luftforsvar i det østlige Ukraine siden august, siger udenrigsministeriets talskvinde Marie Harf i en skriftlig udtalelse.

Hun peger ydermere på, at der er blevet registreret en tiltagende aktivitet, når det kommer til træningsøvelser, og at kompleksiteten af disse "udelukker enhver tvivl om, hvorvidt Rusland er involveret."

- Træningen har yderligere inkorporeret russiske UAV-systemer (ubemandede fly, red.), et umiskendeligt tegn på russisk deltagelse, siger Harf.

Våbenhvilen i Ukraine holder fortsat - omend der næsten dagligt er rapporter om vold og krænkelser af aftalen.

Tirsdag kom det frem, at amerikanske faldskærmssoldater er begyndt at træne og uddanne soldater i Ukraine, selv om Rusland har protesteret og sagt, at det kan undergrave den indgåede våbenhvile.

I alt 900 soldater fra den ukrainske nationalgarde skal uddannes af amerikanske elitesoldater.

Ifølge Marie Harf er Rusland på ny i gang med også at øge antallet af russiske styrker langs den ukrainske grænse.

- Efter at have opretholdt en forholdsvis stabil tilstedeværelse ved grænsen, sender Rusland nu yderligere tropper dertil, siger hun og tilføjer, at der er registreret det største antal soldater ved grænsen siden oktober.

Flere end 6000 mennesker er blevet dræbt i blodige kampe i Ukraine. Volden brød ud for over et år siden.

Ukraine og Vesten har længe beskyldt Rusland for at sende soldater og våben til de prorussiske oprørere, men det afviser russerne.

/ritzau/Reuters

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip