USA sender massiv hjælp til Vestafrika i ebola-kamp

Skrevet af admin

16/09/2014

Dagens topnyheder

USA vil bidrage yderligere til at bekæmpe ebola-krisen i Vestafrika. Præsident Barack Obama ventes tirsdag at løfte sløret for den styrkede indsats.

Ifølge embedsfolk i Washington vil USA blandt andet etablere 17 behandlingscentre i de lande, som er hårdest ramt af virussygdommen. Hvert center får 100 sengepladser.

Hjælpepakken vil ifølge avisen Washington Post koste op mod 750 millioner dollar svarende til 4,3 milliarder danske kroner over de næste seks måneder. Samtidig erfarer avisen, at USA's præsident vil sende op mod 3000 militærfolk til Vestafrika.

USA vil også fokusere på uddannelse af sundhedsarbejdere i de vestafrikanske lande. Det er hensigten, at medicinsk personel fra det amerikanske militær skal uddanne omkring 500 sundhedsarbejdere hver uge de næste seks måneder. Centret bliver placeret i Liberias hovedstad, Monrovia.

Præsident Barack Obama, der er blevet kritiseret for ikke at gøre mere for at bremse udbruddet, vil senere tirsdag offentliggøre detaljerne i planen i forbindelse med et besøg på USA's Center for sygdomskontrol og forebyggelse i Atlanta, siger embedsfolk.

Hidtil har den amerikanske regerings hjælp hovedsageligt været af finansiel karakter.

Mindst 2400 mennesker ud af 4784 registrerede smittede er ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO bukket under for den frygtede virussygdom, som der ikke findes en kur imod.

Sygdommen har krævet flest ofre i Sierra Leone, Liberia og Guinea, men også i andre vestafrikanske lande har udbruddet kostet liv.

Det nuværende udbrud er det hidtil mest alvorlige, siden den dødbringende ebola-virus blev opdaget i 1976. Flere hjælpeorganisationer, blandt andre Læger uden Grænser, har advaret om, at udbruddet er ude af kontrol.

/ritzau/Reuters