USA sender ni Guantanamo-fanger til Saudi-Arabien

16/04/2016 23:28

admin

Nyheder

Mest læste i dag

USA overfører ni fanger fra Guantanamo-lejren til Saudi-Arabien, oplyser kilder i det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, til nyhedsbureauet Reuters.

De ni fanger er fra Yemen og tæller blandt andre Ba Odah, som gennem længere tid har sultestrejket.

Efter den seneste fangeoverførsel sidder der fortsat 80 fanger i den kontroversielle Guantanamo-fængsel.

De fleste af dem har været tilbageholdt i over ti år uden at have været for en dommer, og uden at der er indledt en retssag mod dem. Det har medført fordømmelser fra menneskeretsorganisationer og fra mange af USA's allierede.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, lovede under valgkampen i 2008 - og gentog i løbet af sine første dage som præsident - at han ville lukke fængslet på Guantanamo i løbet af et år.

Men modstanden fra Republikanerne i Kongressen samt en række juridiske aspekter betød, at Obama ikke kunne holde sit løfte.

I februar fremlagde præsidenten en ny plan i Kongressen for lukning af Guantanamo-lejren, inden han forlader Det Hvide Hus i januar 2017.

Men planen er på forhånd dømt til at fejle. Republikanerne er fortsat imod, især fordi Obama foreslår at overføre nogle af de fanger, der betragtes som de farligste, til amerikansk jord.

/ritzau/Reuters