USA styrker sikkerheden ved ambassade i Irak

Den amerikanske præsident, Barack Obama, har besluttet at sende op imod 275 militærfolk til Irak.

Her skal de yde støtte og sikkerhed for udstationerede amerikanere og omkring landets ambassade i hovedstaden Bagdad.

- Styrken bliver indsat for at beskytte amerikanske statsborgere og amerikansk ejendom, hvis det bliver nødvendigt, og den er kampberedt, skriver Obama i et brev til Kongressen.

- Styrken vil blive i Irak, indtil sikkerhedssituationen forbedres, og der ikke længere er behov for den, fortæller præsidenten.

Uroen i Irak er blusset voldsomt op i løbet af den seneste uge. Her har gruppen Islamisk Stat i Irak og Levanten, Isil, taget kontrollen over flere byer og truer med at gå til angreb på Bagdad.

En højtplaceret embedsmand fortæller til Reuters, at USA og den historiske ærkefjende Iran kortvarigt har diskuteret situationen i Irak. Parterne er samlet til de såkaldte P5+1-forhandlinger om Irans omstridte atomprogram.

- Vi er åbne over for at samarbejde med iranerne, ligesom vi også taler med andre regionale spillere om truslen fra Isil i Irak. Emnet blev taget op kortvarigt med Iran i forbindelse med P5+1-mødet i Wien, ved siden af de andre forhandlinger, siger kilden og understreger, at samtalen ikke drejede sig om militært samarbejde.

Det amerikanske krigsskib USS Mesa Verde med 550 marinesoldater om bord sejlede mandag ind i Den Persiske Golf. Her skal de holde sig klar til at bistå amerikanske statsborgere i Irak.

Lørdag sejlede hangarskibet USS George H.W. Bush ind i farvandet. Om bord er der blandt andet omkring 70 krigsfly, herunder helikoptere og jagerfly ifølge CNN.

Hangarskibet blev ledsaget af to andre krigsskibe med krydsermissiler om bord.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip