USA: Syriens kemiske våben er destrueret

Syriens kemiske våben er fortid. Landets farlige og omstridte kemiske våbenlager er blevet destrueret, skriver Det Hvide Hus sent mandag i en erklæring.

- I dag markere vi en vigtig milepæl i vores indsats for at bekæmpe masseødelæggelsesvåben ved at destruere de kemiske våben fra Syrien, lyder det i erklæringen.

Samtidig bliver USA's allierede takket for indsatsen.

- Vi takker vores allierede og tætte samarbejdspartnere - Danmark, Norge, Italien, Finland, Tyskland og Storbritannien - for deres essentielle bidrag til missionen, skriver Det Hvide Hus.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, tilføjer i udtalelsen, at destrueringen sender "et klart budskab om, at brugen af ​​disse afskyelige våben har konsekvenser og ikke vil blive tolereret af det internationale samfund."

Det danske skib Ark Futura har hjulpet med at overføre kemiske våben fra Syrien til det amerikanske militærskib MV Cape Ray, hvor destrueringen er foregået.

I alt 78 containere blev i juli transporteret ud af det krigshærgede land af danskerne. Tre containere indeholdt 20 ton sennepsgas, mens de andre 75 indeholdt andre råmaterialer - blandt andet til at lave nervegassen Sarin.

Aftalen om at destruere Syriens kemiske våben blev indgået efter et kemisk angreb i Damaskus' forstæder 23. august 2013, hvor op mod 1400 personer mistede livet.

Obama understreger, at USA fremadrettet vil holde øje med Syriens fabrikker, hvor de kemiske våben kan produceres. Også den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, lægger ifølge nyhedsbureauet AFP vægt på, at arbejdet endnu ikke er færdigt.

I en erklæring tilføjer Kerry dog, at destrueringen af masseødelæggelsesvåbnene er "en milepæl for vores vedvarende arbejde for at gøre en ende på Assad-regimets dødelige kemiske våbenarsenal."

De farlige våben er blevet destrueret i internationalt farvand af MV Cape Ray, der er udstyret med to hydrolyse-systemer. Disse er i stand til at neutralisere kemikalierne ved at forvandle de livsfarlige stoffer til en form for giftigt slam.

Ifølge embedsmænd vil hverken kemikalier eller det kemiske affald blive smidt i havet.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip