USA: Terrortruslen mod Norge er troværdig

Nordmændene er fredag vågnet op til et land i højeste beredskab, efter at den norske efterretningstjeneste torsdag afslørede en konkret trussel om et planlagt terrorangreb mod Norge en af de næste dage.

Og politiet gør klogt i at indkalde alle ansatte og blandt andet øge tilstedeværelsen ved lufthavne, togstationer og andre offentlige steder, hvor mange mennesker samles. Embedsmænd fra USA bekræfter over for tv-stationen ABC News, at terrortruslen mod Norge er troværdig.

Men ligesom det norske efterretningsvæsen ikke har kunnet give konkrete oplysninger om terrortruslen, kan de amerikanske embedsmænd heller ikke komme nærmere ind på, hvad det er, der i deres øjne gør terrortruslen troværdig.

Politiet i Oslo indledte allerede torsdag arbejdet med at opsøge kriminelle og radikale miljøer i den norske hovedstad.

Formålet er at tjekke konkrete personer, som ikke nødvendigvis er direkte tilknyttet terrortruslen, men som kan have informationer, der kan vise sig at være vigtige i efterforskningen af terrorplanerne, har det norske medie vg.no fået oplyst.

Politiets Sikkerhedstjeneste, PST, oplyste torsdag, at terrortruslen kommer fra personer, der har deltaget i kamphandlinger i Syrien.

I en rapport fra tidligere i år slog PST fast, at trusselsbilledet mod Norge og norske interesser er vokset - især efter den øgede strøm af norske statsborgere, der tager til Syrien for at deltage i krigen.

I marts anslog PST, at omkring 50 nordmænd er rejst til det borgerkrigshærgede land. Flere eksperter vurderer, at det er sandsynligt, at nogle af disse personer er involveret i planlægningen af terroraktionen mod Norge.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip