USA til Iran: Grib historisk mulighed for bedre forhold

Skrevet af admin

20/03/2015

Dagens topnyheder

I en meddelelse til det iranske folk og Irans ledere siger USA's præsident, Barack Obama, at 2015 byder på en enestående mulighed for, at landene kan nærme sig hinanden og få et anderledes godt forhold efter årtiers spændinger.

I forbindelse med Irans fejring af det iranske nytår, Nowruz, siger Obama, at dette år repræsenterer "den bedste mulighed i årtier".

- Dette øjeblik kommer muligvis ikke igen i den nære fremtid, siger Barack Obama.

- Jeg tror på, at vores nationer har en historisk mulighed for at løse problematikken (vedrørende atomforhandlingerne, red.) på en fredelig måde. Det er en mulighed, vi ikke bør misse, siger han videre.

Iran og seks stormagter forhandler i øjeblikket om Teherans omstridte atomprogram.

Parterne står langt fra hinanden, og Obama erkender, at der fortsat er et stykke til enighed. Han tror dog på en løsning.

Forhandlingerne med Iran har kørt siden februar sidste år. Formålet er at få en aftale i stand om, at Iran skal begrænse sine atomaktiviteter til gengæld for en lempelse i de internationale sanktioner mod landet.

Senest ved udgangen af denne måned skal Iran og de såkaldte P5+1 lande - som er USA, Rusland, Kina, Frankrig, Storbritannien og Tyskland - være enige om de overordnede dele af aftalen, der skal ligge helt klar 30. juni.

Begge sider håber, at en aftale kan betyde enden på en 12 år lang strid om atomprogrammet, hvor USA, Israel og en række andre lande mistænker Iran for i hemmelighed at være i gang med at udvikle atomvåben.

Iran fastholder, at atomprogrammet udelukkende tjener fredelige formål.

/ritzau/Reuters