USA tilbyder mere hjælp til Ukraine

USA vil tilbyde Ukraine teknisk bistand med fokus på energi og økonomi, når den amerikanske vicepræsident, Joe Biden, tirsdag mødes med den ukrainske regering i Kijev.

En embedsmand, der mandag ledsagede Biden på flyet, der bragte ham til Kijev, sagde, at den amerikanske bistand primært er teknisk ekspertise til at gøre Ukraine mere energieffektivt, samt hjælp til udvinding af naturgas.

Ukraine er i dag stærkt afhængig af importeret gas fra Rusland.

Biden landede tidligere på dagen i Kijev, men møder med de ukrainske ledere er først planlagt til tirsdag.

Når det angår økonomisk assistance, så vil amerikanske eksperthold hjælpe Ukraine med at sikre, at den internationale bistand til landet fordeles effektivt i alle dele af landet, siger embedsmanden.

Biden vil diskutere nye leverancer af sikkerhedsudstyr, som ikke omfatter angrebsvåben.

- Han vil få lejlighed til at tale med regeringen om, hvad den mere behøver, og hvad vi kan levere i perioden fremover, siger embedsmanden.

Vicepræsidentens besøg i Ukraine kommer på et tidspunkt, hvor sidste uges aftale mellem Ukraine, Rusland, USA og EU om at nedtrappe krisen i landet ser ud til at vakle.

Tidligere på dagen gik den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, stærkt i rette med Ukraine og USA, som han beskyldte for ikke at leve op til aftalen.

USA mener omvendt, at det er ved at samle beviser for, at russiske soldater opererer i det østlige Ukraine, hvor prorussiske militser har indtaget offentlige bygninger i flere byer og patruljerer i gaderne.

Biden vil ifølge embedsmanden bruge sit besøg i Kijev til at advare Rusland om, at det kan komme til at betale en høj pris, hvis det ikke medvirker til at nedtrappe krisen.

Det kan dreje sig om flere og hårdere økonomiske sanktioner over for Rusland.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip