USA trækker frivillige hjem fra ebola-ramte lande

Det amerikanske fredskorps trækker samtlige sine 340 frivillige hjem fra de tre vestafrikanske lande, der er ramt af den dødelige sygdom ebola. Siden februar er 672 mennesker i Liberia, Sierra Leone og Guinea bukket under for virussygdommen.

Tidligere denne uge blev to medlemmer af fredskorpset placeret i isolation efter at have været i kontakt med en person, som siden er død af ebola. En talsmand for korpset fortæller, at de to amerikanere ikke har symptomer på at være smittet, men er under observation.

Fredskorpsets medlemmer i de tre lande arbejder inden for områder som undervisning, sundhed og landbrug.

En amerikansk statsborger er blandt de mange ofre. Personen døde i Nigeria efter at være blevet smittet i Liberia. Desuden er to andre hjælpearbejdere fra USA smittet. Deres tilstand er alvorlig, men de har vist små tegn på bedring ifølge de seneste meldinger. Den ene af de smittede er ebola-ekspert og læge Kent Brantly.

Det udbrud, som nu har hærget Vestafrika i flere måneder, er det hidtil værste ifølge sundhedsorganisationen WHO.

Op mod 90 procent af de smittede dør af virussen, som der ikke findes en kur imod.

Liberia besluttede onsdag at lukke alle sine skoler for at dæmme op for spredning af sygdommen. Desuden er mange statsansatte sendt på 30 dages tvungen orlov. Mange lokalsamfund er også sat i karantæne. Sikkerhedsstyrker er beordret til at håndhæve de nye foranstaltninger.

Ofre for sygdommen ligger efterladt i huse og flyder i floder, fortæller øjenvidner til den lokale avis Front Page Africa. Pårørende frygter at blive smittet, hvis de rører ved de afdøde, skriver Gulf Times.

Overfyldte klinikker må afvise patienter, og sundhedspersonale bliver truet af lokale, der mener, at udlændinge har bragt ebola ind i landet, fortæller Kendall Kauffeldt, leder af den amerikanske hjælpeorganisation Samaritan's Purse' indsats i Liberia.

- Vi kan ikke længere arbejde i sikkerhed, siger han.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip