USA undersøger 14 mulige tilfælde af sexoverført zikavirus

Amerikanske sundhedsmyndigheder efterforsker 14 tilfælde, hvor zikavirusset muligvis er blevet overført via sex. Det skriver Reuters.

I to af de rapporterede tilfælde er virusset blevet fundet hos kvinder, der uden tvivl kun kan have været udsat for zikavirus via en partner, der kort tid forinden har været i et område, hvor virusset er i udbrud.

De fleste eksperter har ifølge Reuters hidtil givet udtryk for, at seksuelt overført zikavirus var sjældent. Men de 14 nye mulige tilfælde stiller spørgsmål ved det udsagn.

- Vi tror, at spredning via myg er den mest sandsynlige måde at få virusset på.

- Men vi vil gerne gøre folk opmærksomme på, at der er en reel risiko for seksuel overførsel, siger Jennifer McQuiston, afdelingsleder det amerikanske organ for sygdomsbekæmpelse, Centers for Disease Control and Prevention, til Reuters.

Alle de nye tilfælde af seksuelt overført zikavirus er sket inden for USA's grænser. Indtil videre har der ikke været tilfælde, hvor kvinder overfører virusset til mænd via sex.

Britiske forskere opdagede for nylig, at der var spor af zikavirusset i en 68-årig mands sæd hele 62 dage efter, at han blev inficeret.

Virusset er i de fleste tilfælde stort set harmløst med influenzalignende symptomer til følge.

Men det mistænkes for at være skyld i, at der i flere sydamerikanske lande har været en stor stigning i antallet af børn, der bliver født med unormalt små hoveder og små hjerner.

Risikoen opstår, hvis den vordende mor bliver smittet inden fødslen.

Statens Serum Institut sagde tidligere i februar til Ritzau, at der ikke er nogen grund til at frygte spredningen af zikavirus via sex.

- For epidemiens spredning er det ligegyldigt. Det kan godt være, at der er en enkelt, der kan blive smittet på den måde, men for epidemiens spredning er det myggene, der betyder noget, lød det dengang fra overlæge Kåre Mølbak.

/ritzau/

 

Dagens Gossip