USA vil bruge 6,2 milliarder dollar på kamp mod ebola

USA's præsident, Barack Obama, ønsker, at den amerikanske Kongres skal godkende en bevilling på 6,2 milliarder i næste finansår til at bekæmpe ebola i Vestafrika og USA, siger en embedsmand fra Det Hvide Hus onsdag.

FN har beskrevet ebolaudbruddet, der har kostet omkring 5000 mennesker livet, heraf de fleste i Guinea, Liberia og Sierra Leone, som en trussel mod verdensfreden og -sikkerheden. FN har derfor gentaget appeller om hjælp.

Det amerikanske svar har til formål at styrke USA's offentlige sundhedssystem, inddæmme og afbøde udbruddet i Vestafrika, optrappe bestræbelserne på at fremstille og teste vacciner og lægemidler og yderligere reducere risici for amerikanere, siger embedsmanden.

Det skal ifølge embedsmanden fra budgetministeriet ske ved at hjælpe med at forebygge, opdage og reagere på udbrud i sårbare lande.

- Disse aktiviteter er vigtige for at bekæmpe spredningen af ebola og for at begrænse muligheden for fremtidige udbrud af smitsomme sygdomme, som kan følge et tilsvarende ødelæggende, bekosteligt og destabiliserende spor, siger embedsmanden.

Amerikanske myndigheder har kritiseret niveauet for international støtte til lande, der er ramt af ebola og sagt, at udenlandske regeringer er nødt til at gøre mere for at sende læger og medicinsk udstyr.

USA har udsendt militær og civilt personale til regionen for at bygge hospitaler og yde logistisk støtte og anden form for assistance.

- For at imødekomme både umiddelbare og langsigtede behov, beder om mere end 4,5 milliarder dollar til øjeblikkelig respons og 1,5 milliarder dollar til et beredskab for at sikre, at der er ressourcer til rådighed til at håndtere en epidemi, der udvikler sig, siger embedsmanden.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, siger, at der er registreret flere en 13.000 tilfælde af ebola, men erkender, at det reelle tal kan være langt højere.

/ritzau/Reuters

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip