USA vil ikke kommentere tysk udvisningsordre

Det Hvide Hus i Washington ønsker ikke at kommentere den tyske regerings udvisningsordre til efterretningschefen på den amerikanske ambassade i Berlin.

I en første reaktion hedder det, at præsident Barack Obama anser det for væsentligt, at USA samarbejder med Tyskland.

- Vi har set disse rapporter og har ikke nogen kommentarer til en angivelig efterretningssag, siger talsmanden for Obamas nationale sikkerhedsråd.

- Imidlertid er vores sikkerheds- og efterretningsforbindelser med Tyskland meget vigtige, og det sikrer tyskere og amerikaneres sikkerhed.

Talsmanden føjer til, at den amerikanske og tyske regering vil være i kontakt "gennem passende kanaler".

Torsdag eftermiddag gav den tyske regering CIA-chefen i Tyskland besked om at forlade landet.

En talsmand for regeringen i Berlin siger, at udvisningen har sammenhæng med flere tilfælde af amerikansk spionage i Tyskland.

- Repræsentanten for den amerikanske efterretningstjeneste på USA's ambassade har fået besked om at forlade Tyskland, sagde talsmand, Steffen Seibert.

Ordren til at forlade landet kommer, efter at det i sidste uge blev afsløret, at USA har brugt en medarbejder i den tyske efterretningstjeneste til at udspionere det tyske parlament.

Spionagen var blandt andet rettet mod Forbundsdagens parlamentariske undersøgelsesudvalg, der er i gang med at granske den amerikanske efterretningstjeneste NSA's overvågning af Tyskland.

Regeringens talsmand siger, at det ikke kun er den sag, der har ført til udvisningen, men relaterer sig til "spørgsmål, der har været rejst i månedsvis" om USA's efterretningstjeneste i Tyskland.

Det gælder formentlig også afsløringen af, at NSA har aflyttet forbundskansler Angela Merkels mobiltelefon.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip