USA vil ikke samarbejde militært med Iran

De amerikanske myndigheder siger, at et eventuelt samarbejde med Iran om Irak-krisen ikke vil omfatte et militært samarbejde.

- USA er ikke interesseret i at koordinere nogen form for militære aktiviteter med Iran, siger Jen Psaki, der er pressetalskvinde for Det Hvide Hus.

- Vi vil hellere forsøge at opfordre myndighederne i Teheran til at lægge pres på den irakiske regering og premierminister Nuri al-Maliki om at få løst problemerne i landet på en ikke-sekterisk måde, pointerer Psaki.

USA opfordrer sin traditionelle fjende Iran til at spille en ikke-sekterisk rolle, når det involverer sig i krisen i nabolandet.

Washington har traditionelt krævet, at det shiamuslimske Iran undlader at blande sig i situationen i Irak, men den uventede nye udvikling, hvor Gruppen Den Islamiske Stat i Irak og Levanten (Isil) har vundet frem i store dele af det nordlige Irak har fået Bagdad til at appellere om hjælp.

Jen Psaki bekræfter, at Washington er åben over for drøftelser med Iran, ligesom Washington er åben for drøftelser med alle Iraks nabolande.

- Vi vil opfordre Iran til at presse på for, at irakerne reagerer på en ikke-sekterisk måde over for de problemer, som det står over for.

Krisen har fået amerikanerne til at forstærke en vedholdende kritik af Iraks regering, hvor premierministeren er i en tæt alliance med Iran.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, siger, at han er åben over for at samarbejde med Iran, der er USA's traditionelle fjende, om Irak, og han advarer om, at droneangreb er en mulighed for at stoppe de militantes fremmarch i dele af det nordlige Irak.

- Jeg udelukker intet, som kan være konstruktivt, siger Kerry til Yahoo News, efter at han blev spurgt om et muligt samarbejde mellem USA og Iran.

Selv om USA og Iran ikke har formelle diplomatiske relationer, så vil drøftelser mellem amerikanske og iranske repræsentanter kunne finde sted allerede i denne uge i forbindelse med et møde i Wien om Teherans omstridte atomprogram.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip