USA vil træne og væbne ukrainsk nationalgarde næste år

Obama-administrationen har planer om at poste penge og ekspertise i den ukrainske nationalgarde, meddeler Pentagon.

Kongressen er derfor blevet informeret om de amerikanske planer, der betyder, at USA skal træne og levere våben til Ukraines nationalgarde som svar på Moskvas støtte til prorussiske separatister i det kriseramte Ukraine.

- Forsvarsministeriet og udenrigsministeriet har oplyst Kongressen om vores hensigt om at bruge 19 millioner dollar (svarende til over 100 millioner kroner, red.) til at træne og udruste fire kompagnier og et taktisk hovedkvarter for den ukrainske nationalgarde for at støtte deres bestræbelser på at opbygge deres interne forsvar, siger Pentagon-talsmand John Kirby.

Planerne skal føres ud i livet i løbet af næste år, hvis de bliver godkendt af Kongressen.

Udmeldingen kommer i forlængelse af et øget pres fra USA og andre vestlige nationer på Rusland efter den formodede nedskydning af passagerflyet MH17 over det østlige Ukraine 17. juli.

Flyet styrtede i et område under prorussiske separatisters kontrol, og flere lande har beskyldt Rusland for at have leveret missiler, der kunne bruges til en sådan nedskydning.

Både EU og USA har siden indført yderligere sanktioner mod Rusland og opfordret alle parter til at finde en diplomatisk løsning på krisen.

Ud over planerne om at træne Ukraines nationalgarde lover USA at yde økonomisk bistand på otte millioner dollar, der skal gå til at styrke den ukrainske grænsekontrol.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip