USA's højesteret afviser oliegigants krav efter ulykke

admin

|

08/12/2014

Dagens topnyheder

USA's højesteret afviser oliegiganten BP's forsøg på at slippe for at udbetale erstatning til en række virksomheder i kølvandet på oliekatastrofen i Den Mexicanske Golf i 2010.

BP har kæmpet en lang kamp i det amerikanske retssystem for at begrænse godtgørelserne. Klagen blev dog afvist mandag af den amerikanske højesteret.

Ifølge BP modtager visse virksomheder godtgørelse, selvom de ikke kan bevise deres tab som følge af ulykken.

En boreplatformen eksploderede i Den Mexicanske Golf 20. april 2010 og forårsagede det største olieudslip i USA'S historie. 11 mennesker døde, og store kystområder blev forurenet med olie.

Både olieselskabet BP og Transocean, ejer og operatør af boreplatformen, har tidligere erkendt sig skyldige i adskillige overtrædelser, der sættes i forbindelse med ulykken.

BP indgik i 2012 et forlig om at betale kompensation til dem, som blev berørt af olieudslippet, men siden har det London-baserede olieselskab protesteret mod fortolkningen af aftalen.

Højesterets beslutning betyder, at olieselskabet fortsat er nødt til at udbetale erstatningerne.

Selskabet har anslået, at regningen kan nå 9,7 milliarder dollar (knap 60 milliarder kroner), men for nylig varslede selskabet, at den sum kan komme til at stige betragteligt.

Totalt har BP afsat 43 milliarder dollar (260 milliarder kroner) for at leve op til alle krav om at rydde op efter katastrofen.

Olien strømmede ud i 87 dage, før det lykkedes for BP at standse udslippet.

/ritzau/Reuters